Kansainvälistyvä, suomalainen Elinar Oy keskittyy vahvasti kehittämään tekoälyyn ja neuroverkkoihin pohjautuvia ratkaisuja. Tekoälyn (Artificial Intelligence, AI) ja neuroverkkojen yhdistäminen yritysten tietosisältöjen hallintaan tarjoaa ennennäkemättömiä mahdollisuuksia asiakkaiden liiketoimintaan. Elinarin kasvun ja kansainvälistymisen mahdollistaa uusi, syyskuussa julkistettu IBM:n teknologia. Elinarille hankittu kokonaisuus on Elinarin IT-kumppanin Arrow ECS Finland Oy:n mukaan tällä hetkellä ainoa laatuaan Euroopassa.
Tekoälyn ja neuroverkkojen avulla esimerkiksi pankeissa ja vakuutusyhtiöissä pystytään tekemään ennusteita ja luokittelemaan, tunnistamaan ja etsimään tietoa valtavasta määrästä dataa, joka on tallennettu jopa miljardeihin tiedostoihin.
”Olemme käännekohdassa. Ensimmäistä kertaa historiassamme olemme tilanteessa, jossa koneet pystyvät ohjelmoimaan itsensä. AI-arkkitehdin rooliksi jää toimia eräänlaisena valmentajana: hän tekee ehdotuksia ja ohjaa neuroverkkojen organisoitumista”, teknologiajohtaja Ari Juntunen Elinarista sanoo.
Koneet ovat nopeita oppiminaan, ja niiden kyvyt ylittävät ihmisen kognitiiviset kyvyt moninkertaisesti. Koneet tekevät vähemmän virheitä kuin ihmiset: prosessi on nopea ja varma ja lopputulos laadukas. 
”Kun hyödynnämme sisältöintensiivisissä prosesseissa tekoälyä ja opetamme verkkoja ymmärtämään erilaisia asioita, toiminta tehostuu valtavasti.”
 

IBM:n tuore teknologia nostaa suorituskyvyn uudelle tasolle

 

Ennen vastaaviin suorituksiin tarvittiin kalliita supertietokoneita, jotka nekin vaativat isoihin laskutoimituksiin kuukausien tai jopa vuosien ajan. IBM:n uuden teknologian myötä nopeus kasvaa 125-kertaiseksi perinteisiin palvelinratkaisuihin verrattuna. Erittäin tehokkaat palvelimet ovat halventuneet ja ovat kehitystyötä tekevien yritysten saatavilla.
Elinarin kumppanina jo lähes kymmenen vuotta toiminut IT-asiantuntijatalo ja maahantuoja Arrow ECS Finland on tukenut Elinarin kehitystyötä tiiviisti. Kansainvälisesti toimiva, Elinarin spesifin liiketoiminnan ymmärtävä IT-kumppani on mahdollistanut nopean kehitystyön. 
”Olin tietoinen Elinarin suunnitelmista vahvistaa heidän AI-liiketoimintaansa, ja ymmärsimme mitä pullonkauloja sen hetkisissä ratkaisuissa oli. Kun IBM julkisti uuden NVlink-arkkitehtuuriin pohjautuvan POWER8-palvelimen (S822LC-GTB), pääsimme heti suunnittelemaan ja toteuttamaan Elinarin tarvitseman kokonaisuuden”, Technical Sales Manager Peter From Arrow ECS Finlandista kertoo.
Elinarin uusi teknologia on ainoa Euroopassa oleva vastaava kokonaisuus. Etumatka on hyödyksi, kun Elinar valtaa kansainvälisiä markkinoita.
”Tekoäly tulee ratkaisemaan kilpailun asiakkaidemme liiketoiminnassa, ja tarjoamme näitä ratkaisuja ennen kilpailijoita. Hankkimamme palvelimen yhden teratavun muistikapasiteetti yhdistettynä neljään Nvidia Tesla P100-laskentakiihdyttimen tehoon on mahdollistanut ennennäkemättömän laajojen tekoälymallien kehittämisen, hyödyntäen IBM:n nimenomaan tähän palvelinympäristöön kehittämää Power.ai-tekoälykokonaisuutta”, Juntunen sanoo. 
Elinar tulee rekrytoimaan kymmeniä matemaatikkoja ja tietojenkäsittelytieteen asiantuntijoita lähivuosina. Tällä hetkellä työntekijöitä on 40. Elinarilla on toimintaa Porissa, Helsingissä, Uudessakaupungissa ja Jyväskylässä sekä Oslossa Norjassa ja Solnassa Ruotsissa ja pian myös Tanskassa.
 

Lisätietoa

Ari Juntunen, teknologiajohtaja, Elinar Oy
p. +358 40 524 4482